mondragon reis header

Reis met ons mee van 21 maart t/m 25 maart 2018

Ga met Lijnspel Coöperatie mee naar de grootste coöperatie ter wereld en leer van de inspirerende verhalen van de medewerkers van Mondragon Cooperative Corporation. Mikel Lezamiz (director cooperative disseminatie), verantwoordelijk voor de Mondragon Management School zal ons ontvangen en ons wegwijs maken in de coöperatieve wereld in het Spaanse Baskenland. We leren hier over de totstandkoming van de werknemerscoöperaties van Mondragon en krijgen antwoord op al onze vragen over het functioneren van een coöperatie met 84.000 medewerkers in de huidige tijd.


mcc HQ
Mondragon staat wereldwijd bekend als het succesvolste voorbeeld van Coöperatief werken en wordt steeds vaker bezocht door bezoekers uit de hele wereld. Opvallend is het grote aantal industriële coöperaties binnen Mondragon, met maar liefst zevenentachtig van de in totaal 120 coöperaties. Verder zijn er een coöperatieve bank, een coöperatieve warenhuisketen, vier landbouwen vijf dienstencoöperaties. Een opvallende cluster vormen de acht coöperaties die actief zijn in onderwijs en de veertien die zich toeleggen op onderzoek en ontwikkeling. Anders dan in de meeste coöperaties elders hebben de werknemers het hier voor het zeggen. Dat is zeker het geval in de talrijke industriële coöperaties, Dit zijn geen consumenten- of producenten-coöperaties, maar zijn in alle facetten werknemerscoöperaties. De coöperatieve bedrijvigheid is in handen van en wordt gestuurd door de werknemers zelf. Alle afzonderlijke coöperaties zijn onderdeel van de overkoepelende organisatie MCC.

There is a difference between knowing the path & walking the path

Er leeft een bijna ingebakken ondernemerschap in Mondragon. Voeg daarbij harde werkers, slimme koppen en een grote solidariteits- en gemeenschapszin, en je krijgt een stevige basis voor duurzame werkgelegenheid en welvaart. Het model heef wel de tijd gehad om te rijpen en uit te groeien tot wat het vandaag is. Dit maakt ook dat het niet zomaar op een andere locatie kan geïmplementeerd worden. Maar een bron van inspiratie om ondernemerschap anders aan te pakken, is het alleszins.


mikel
Tijdens ons bezoek aan Mondragon reizen we langs verschillende coöperaties om te ontdekken hoe coöperatief werken er in de praktijk uit ziet. We bezoeken de overkoepelende organisatie om meer te leren over het coöperatieve gedachtegoed en gaan vervolgens op bezoek bij verschillende coöperaties. Vooraf wordt vastgesteld waar de interesse van het reisgezelschap ligt zodat we binnen Mondragon een passend programma kunnen samenstellen en bepalen welke van de 120 coöperaties we gaan bezoeken. Tijdens de reis bespreken we de ervaringen met elkaar en benoemen we leerpunten voor uw organisatie. Deze Cooperative Experience, is een leerzame ervaring, die u inspireert om het coöperatieve denken en werken binnen uw eigen organisatie toe te passen.

Programma

Woensdag

  • Vertrek Brussel- Aankomst Bilbao
  • Werkvorm: voorbereiding bezoek Mondragon

Donderdag

  • Bezoek Mondragon Headquarter
  • Presentatie over het Corporate Management Model van Mondragon
  • Rondleiding door Mondragon Headquarters
  • Lunch in Mondragon
  • Groepsdiscussie

Vrijdag

  • Bezoek verschillende coöperaties in Mondragon. (keuze vooraf bepaald door groep: universiteit, industrie, R&D, zorg, diensten etc.)
  • Lunch in Mondragon

Zaterdag

Zondag

  • Terugreis

(Het programma is onder voorbehoud.)

 

Verblijf en Reis

Lijnspel organiseert de hele reis inclusief: de vliegreis, de reisleiding, hotelovernachtingen en ontbijt, vervoer ter plekke, programma en de uitgebreide lunches op donderdag en vrijdag in Mondragon. De voertaal is Engels met de beschikbaarheid van reisleiding Spaans/Engels. De kosten bedragen € 1.750,- per persoon. Overige maaltijden en overige kosten zijn voor eigen rekening. Eventuele voorkeuren en individuele wensen m.b.t. het verblijf graag van te voren aangeven.

 

Aanmelden/informatie

Aanmelden voor deze studiereis kan via secretariaat@lijnspel.nl of vul onderstaand formulier in.

Voornaam

Achternaam

Bedrijfsnaam

Straat

Huisnummer

Postcode

Stad

Email

Telefoon

Aantal Personen

Download hier de folder

Mondragon Folder 2016